pár vět o naší budoucí školní praxi na východě :)

Škola života za 2.000Kč/semestr – Caritas VOŠs Olomouc :)

21. 2. 2013 22:10
Rubrika: Nezařazené | Štítky: Ukrajina , Caritas VOŠs

No, tak už pomalu balíme kufry.. Pro připomenutí, jako druháci vzdělávacího programu Sociální a humanitární práce na Caritas VOŠs Olomouc se za chvíli vydáváme na naše zahraniční praxe. Vlastně, v tuto chvíli, pokud vím, už odletěly holky do Řecka, spolužák na Srí Lanku.. Další holky letí do Indie, jedna do Ugandy.. Čtyři, po dvojicích, vyrazíme na Ukrajinu:), jedna slečna je pozvaná do Ruska. Pak jsou ještě na programu Srbsko, Makedonie, Malta, Nizozemí, Francie a Slovensko. Jako poslední, myslím, poletí holky Azerbajdžán/Gruzie a jedna do Arménie.


Jak říká Mgr. Vaculčiakovou: „
Tříměsíční praxe za hranicemi České republiky (a někdy možná i za hranicemi vlastních možností) je povinná součást studia tohoto oboru.“ Cílem praxí, často v rozvojových zemí, je přípravit nás na sociální práci v jiných kulturních nebo i klimatických podmínkách. Taky pro tohle jsme už na podzim absolvovali zátěžový výcvik. Musím říct, ten byl...! :) Prošli jsme (nejen) simulacemi situací, do kterých se takový humanitář/rozvojář i obyčejný člověk může takhle někde dostat..

Předchozí týden jsme zase měli „přípravný týden“. Nalili nám do hlavy organizační informace, prošli jsme kulturní přípravou i bezpečnostním školením.. V rámci týdne jsme si se třídou stihli i přihnout sklenicí nad těmi našimi odjezdy...:) A také jsem, Bohu díky, v tomto týdnu zdolala poslední zkoušku zimního semestru, obávanou Sociální politiku. :) Takže tento týden se už „jen“ připravuju doma..

 Socha příběhů

Taky nám ve škole pan Ivan Mludek, autor projektu Socha příběhů, osvětlil, o co půjde. V rámci naší praxe totiž budeme zpracovávat příběhy konkrétních lidí, se kterými se potkáme. Přes tyto příběhy pak třeba snadněji budeme moct seznámit okolí s posláním naší školy a taky navést lidi k větší účasti na pomoc těm, kdo to potřebují. Socha příběhů je ve skutečnosti dřevěná.. no, vlastně socha:), s „přihrádkymi“, do kterých se vkládají kameny, na nádvoří naší školy. Kámen za každý konkrétní příběh, za konkrétní tvář, příběh, neopakovatelný osud. „Osudy často těžkými jako kameny, které je v Soše příběhů symbolizují.“

 

Kdo ví, jaký kámen s příběhem přivezeme my............ :)

Zobrazeno 1750×

Komentáře

markisek

moc pěkné :) přeji ti hodně štěští na praxi :)

lidulinek

Děkuju. :)

Ajus

jé, taky tam mám svůj kamínek, Lidu, ať si to na praxi užiješ a prožiješ co nejlépe. Budeme na Tebe na dálku myslet! ;)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio